Ontwerpen voor Hollands wolkenlicht!

Genomineerd!

We zijn vereerd om tweemaal(!) genomineerd te zijn voor de Dutch Daylight Award! Deze award, die tweejaarlijks wordt uitgereikt, erkent gebouwen met uitzonderlijke daglichtkwaliteiten. Daglicht is een van de essentiële bouwstenen van architectuur. Het is onmisbaar voor een gezond en comfortabel binnenklimaat en vormt de enige echt duurzame lichtbron op aarde

Een van de genomineerden is ‘De Zon’, een vakantiehuis dat letterlijk in alle richtingen straalt. Het zorgvuldig ontworpen, krommende houten dak leidt de lichtstralen naar het centrale deel van het huis. Het dak, dat doet denken aan een vogelnestje, is opgebouwd uit gekromde balken van verschillende lengtes, alsof ze zorgvuldig bij elkaar zijn gesprokkeld. Dankzij het grote ronde daklicht in het midden wordt de leefruimte overspoeld met licht, en wanneer je naar boven kijkt, voelt het alsof je je midden in de bomen bevindt.

In het centrale deel, tussen de ‘stralen’ in, zijn smalle ramen geplaatst die niet alleen voor extra licht zorgen, maar ook een verbinding met de buitenwereld creëren. Elke ‘straal’ biedt een unieke lichtinval: waar beschutting of privacy gewenst is, valt het daglicht zachtjes binnen tussen latten, of kan een houten luik het venster afsluiten. De ruimtes zijn flexibel in te delen met schuifdeuren en gordijnen, zodat je openheid of juist beslotenheid kunt creëren naar behoefte.

 

 

Het andere genomineerde project is station Ede-Wageningen. Het ontwerp voor het station is geïnspireerd op het Veluwse landschap: de sporenkap bedekt de perrons als een bladerdak, biedt zo beschutting boven de perrons en laat tegelijkertijd diffuus daglicht binnen. Dit geld niet alleen voor de perrons, maar voor alle publieke ruimtes zoals de reizigers tunnel, fietsenstalling en bushalte.

De toetreding van daglicht wordt ook ingezet voor een natuurlijke way-finding in- en rondom het station. Door bijvoorbeeld een hoge concentratie van daklichten boven de stijgpunten en reizigerstunnel te plaatsen ontstaat daar meer daglicht en worden de reizigers automatisch naar dit punt getrokken. Daarnaast opent de tunnelmond zich naar de buitenwereld en stroomt het daglicht ook daar de reizigerstunnel in en hebben reizigers zicht op de Veluwe of worden ze geleid naar het busplatform.

Ook in de fietsenstalling is deze manier van way-finding doormiddel van natuurlijk daglicht ingezet, hier zijn namelijk grote (driehoekige)- daklichten boven de hoofdtrap geplaatst en door grote glazenpuien heeft de reiziger zicht over de perrons en busplein. Hierdoor kan deze zich goed oriënteren in de fietsenstalling.