Vakwerk timmert aan morgen

Hout is kneedbaar

Bij Vakwerk steken we onze voorliefde voor hout niet onder banken of stoelen. Wél in onze projecten! Bouwen met hout heeft namelijk talloze voordelen, en de mogelijkheden zijn eindeloos!

Een aantal jaren later kreeg ik de mogelijkheid mijn eigen huis te bouwen in het centrum van Delft. Ik kon namelijk een gebouw kopen dat rijp was voor de sloop, waardoor er een fantastisch kavel ontstond gelegen tussen de Vlamingstraat en de Rietveld, een beetje verscholen vanaf de gracht. Het was ook een heel ingewikkeld kavel, want hoe kom je hier met bouwmaterialen? We kozen voor een combinatie van beton voor in de grond en kruislaaghout voor het gedeelte dat boven de grond uitstak. Door deze keuze hebben we niet alleen een heel fijn huis maar konden we het ook met geringe overlast voor de omgeving bouwen en waren we in staat de bouwtijd aanzienlijk te verkorten.

Zeer recent hebben we het Vakwerkhuis in Delft gerealiseerd, een transformatie van een voormalig Ketelhuis en Rijksmonument. Hiervoor hebben we ook veel hout toegepast. Dat ging van restauratie van de kapconstructie tot nieuwe meubels, trappen en vloeren. Hierbij zijn we nog een stap verder gegaan door te gaan experimenteren met het toepassen van bestaand hout: circulair bouwen. Het resultaat mag er zijn en het heeft ons geleerd dat het eigenlijk nog veel leuker is. Als je gaat ontwerpen met een materiaal dat er al is word je veel creatiever en ontstaat er een meer integrale en mooiere oplossing voor dezelfde opgave. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik onze eiken trap, die zich aan het einde van de bar bevindt. Door moderne technieken zoals 3d frezen te combineren met ambachtelijke kennis kunnen we nieuwe gebouwen maken. Hout is kneedbaar naar de creativiteit van de ontwerper wanneer hij voldoende de kwaliteiten van het materiaal aanvoelt.”

Foto: Peter de Krom