Vakwerk voor AQUON

Vakwerk stroomt over met ideeën voor AQUON!

AQUON is de ideale partner voor watergerelateerd onderzoek. Vanuit hun deskundigheid bieden ze dagelijks inzicht in de waterkwaliteit voor de waterschappen in Midden- en Zuid-Nederland. Vanaf eind 2024 gebeuren deze werkzaamheden vanuit een nieuw pand, centraal gelegen in Nederland!

De nieuwe, centraal gelegen huisvesting zal er een zijn voor een professionele en ambitieuze organisatie welke gericht is op samenwerking. Een gebouw dat representeert waar AQUON als organisatie voor staat en waar het trots op is.

Het resultaat is een gebouw dat de relatie aangaat met haar omgeving, zo geplaatst op de kavel dat toekomstige uitbreiding mogelijk is. Het plan geeft gehoor aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden van het gebied. Door de interne organisatie passen de verkeersstromen van medewerkers, monsters en overige goederen perfect binnen de visie van het bedrijventerrein.

 

Een licht gebouw waar bezoekers een inkijkje krijgen in de verschillende processen die er plaatsvinden, waar medewerkers van verschillende afdelingen elkaar makkelijk kunnen vinden en waar voldoende ruimte is om rustig te kunnen werken of lawaai te kunnen maken. Een werkomgeving die samenwerking stimuleert en een ontmoetingsplaats is voor relaties van AQUON. Een optimaal laboratorium waar je wil werken. Efficiënt ingericht, toekomstbestendig en klaar om elk onderzoek, of een vraag van de klant, te kunnen faciliteren. Een gebouw met een optimale routing voor de verschillende werkprocessen en dat aansluit bij de duurzaamheidsambities van AQUON.

Functioneel, verbindend en duurzaam
AQUON heeft een hoge ambitie om zowel een waanzinnig efficiënte “machine” te maken om de monsterstromen optimaal te maken, en tegelijkertijd een hele fijne werkomgeving om de werkprocessen voor de werknemers maximaal te faciliteren. Dit realiseren we door een gebouw te ontwerpen dat is voorzien van een logische positionering van gebieden en functies, en dat tegelijk zorgt voor enerzijds een optimale monsterstroom en anderzijds interactie en verbinding stimuleert.

 

 

Een heldere werkomgeving
Bij aankomst in het nieuwe gebouw van AQUON zijn beide lange gevels van een toegangspunt voorzien; de hoofdingang aan de noordzijde en de logistieke en CMO aan de zuidzijde. De hoofdingang wordt benadrukt door een insnijding in de gevel, die je rechtstreeks uitnodigt in het hart van het gebouw en verbindt met de verdieping erboven. Dit is de toegang voor alle bezoekers, medewerkers en monsternemers – zodra ze hun bestelwagen permanent geparkeerd hebben. Daarom zijn de receptiefuncties geclusterd met lockers en kleedkamers: één gecontroleerd toegangspunt voor iedereen.

Voorbij de veiligheidslijn van de hoofdingang nodigen een vide en een sculpturale trap je uit naar de eerste verdieping, waar het werkcafé, de scrumruimte en het merendeel van de vergaderzalen zijn gepositioneerd. Aan de zuidzijde is een extra trapverbinding voorzien – een meer discrete trap die ook gebruikt zal worden voor logistieke doeleinden, zoals het naar boven brengen van keukenbenodigdheden. Hoewel beide kernen een liftverbinding hebben, stimuleren we, door de trappen toegankelijk en aantrekkelijk te maken, een levendige en gezonde werkomgeving.

Net zoals de mensen dat voor AQUON zijn, vormen de werkplekken het hart van het gebouw. Deze strategische ligging van de kantoor- en vergaderfuncties zorgt voor de verbinding, zowel fysiek als visueel, van mensen en processen. Het kantoorgebied wordt geflankeerd door twee grote patio’s die daglicht binnenbrengen en visuele verbinding geven met de lab- en uitwerkruimtes, die symmetrisch op beide vleugels zijn gepositioneerd. Deze patio’s geven ook direct toegang de daktuin erboven.

Een gezond gebouw
Hoewel we een laboratoriumgebouw zijn en de hoge prestatienormen bepaalde materiaalkeuzes vereisen, is het onze ambitie om een CO2-neutraal gebouw te ontwerpen. Het centrale deel van het gebouw (begane grond en eerste verdieping), waar kantoren en vergaderruimtes zijn ondergebracht, zal met hout worden gebouwd. De keuze voor hout als bouwmateriaal compenseert het gebruik van beton in de rest van het gebouw, en creëert een mooiere en gezondere werkomgeving. Dit constructieprincipe van een gebouw in een gebouw, zal zich ook uitstrekken tot het karakter en de identiteit van de ruimtes in het gebouw, waardoor de tweedeling van ons mens-machine concept wordt versterkt.

Het element water
Water is de basis van AQUON’s activiteiten, en verankerd in haar identiteit. Daarom hebben we besloten om het zeer aanwezig te houden in ons ontwerp, zowel fysiek als metaforisch; in ons landschapsontwerp en door middel van ontwerpkwaliteiten zoals uitzicht, transparantie, openheid en sereniteit. Water is een veranderlijk element en neemt vele vormen aan, van stilstaand ondiep water tot diepe gronden met sterke getijdenstromingen. Dit contrasterende karakter van water is de basis voor ons interieurconcept.

marloes

"Net als water biedt het gebouw de kalme, transparante en uitnodigende kwaliteiten van stille wateren, maar ook de kracht, beweging en complexiteit van diepe gronden en de kennis van AQUON!"

paul

"Een gebouw dat uitdraagt waar AQUON voor staat en waar het trots op is!"

Stille wateren stromen diep
Het gebouw huisvest twee verschillende activiteiten en constructiesystemen: betonnen en stalen laboratoria, en een houten kantoorruimte. Twee werelden onder één dak, die door de architectuur met elkaar verbonden en versterkt worden. Met het interieurconcept proberen we een nieuwe laag toe te voegen aan het ontwerp. We brengen de kracht van diepere wateren met kleur- en textuuraccenten. Deze laag loopt door het hele gebouw, maar als een golf past het zich aan zijn context aan om ervoor te zorgen dat we de kwaliteiten en samenhang van het ontwerp behouden.

Ingebed in de natuur
De eerste verdieping is omgeven door het natuurlijke landschap van het dak. Iets verzonken in de grond bieden de vergaderruimtes en het werkcafé zicht op het daklandschap; een mix van intensieve en extensieve begroeiing en water, die doet denken aan het natuur- en veldwerk van AQUON. Dit biedt de perfecte setting voor een bedrijfslunch, een kop koffie met een collega, externe meetings, wekelijkse scrumsessies of ochtend yogasessies. Een plek om met elkaar in contact te komen, of los te gaan in een solo break-out wandeling rond het dak.

Projectgegevens
Locatie: Houten
Opdrachtgever: AQUON
Jaar: 2021-heden
Status: Definitief ontwerp
Programma: laboratoria, kantoor
Team Vakwerk: Paul, Begoña, Rikkert, Gijs, Marck, Marloes, Chris, Gawein
Samenwerking: Pieters Bouwtechniek, Arcadis

Vragen?
Neem contact op met Paul.
Paul Ketelaars
Paul Ketelaars
06 515 433 60