Lineair proces van het bierbrouwen
Het maken van bier is een lineair proces: begonnen wordt met de grondstoffen die in verschillende proces stappen worden omgevormd naar een eindproduct dat moet na-gisten en vervolgens klaar is voor transport. De Mout gaat aan de voorkant in markante silo’s naar binnen en aan het eind komt het product er in kratten en fusten uit. Elke proces stap heeft zijn eigen installaties en ook specifieke ruimtebehoefte nodig.
"Biertje erbij?"
"Mwah, doe mij maar champagne!"
Visie
Om een gebouw te ontwerpen dat past bij de Texelse schaal en volgzaam is aan de Texelse principes is een ontwerpvisie opgesteld waarbij verschillende in elkaar grijpende “boeren” volumes op de locatie zijn gepositioneerd. Door de positie die zij innemen op het grote kavel ontstaat er een informeel voor gebied voor ontvangst, een zone voor logistieke afhandelingen van het fabricageproces en een zachte overgang naar het uitgestrekte landschap.
Projectgegevens
Locatie: Texel, Oudeschild
Opdrachtgever: Texels bier
Jaar: 2018-heden
Status: ontwerp
Programma: 8.000 m2 brouwerij en bezoekerscentrum
Team Vakwerk: Paul, Francesco, Begoña, Liza, Zuzanna, Mario
Samenwerking: MPM business navigators, NIRAS, Roel Strijbos