Hectoliters bier met Vakwerk

Op Texel weten ze van bierbrouwen

De verkoop van het bier groeit enorm en de huidige brouwerij barst uit zijn voegen. Texels bier is dusdanig verbonden met het eiland dat een verhuizing naar het vaste land ondenkbaar is. Het bedrijf heeft behoefte aan een nieuwe brouwerij waar het proces optimaal kan worden vormgegeven en tevens de mogelijkheid heeft om door te groeien.

Lineair proces van het bierbrouwen

Het maken van bier is een lineair proces: begonnen wordt met de grondstoffen die in verschillende proces stappen worden omgevormd naar een eindproduct dat moet na-gisten en vervolgens klaar is voor transport. De Mout gaat aan de voorkant in markante silo’s naar binnen en aan het eind komt het product er in kratten en fusten uit. Elke proces stap heeft zijn eigen installaties en ook specifieke ruimtebehoefte nodig.

paul

"Biertje erbij?"

ellen

"Mwah, doe mij maar champagne!"

Visie

Om een gebouw te ontwerpen dat past bij de Texelse schaal en volgzaam is aan de Texelse principes is een ontwerpvisie opgesteld waarbij verschillende in elkaar grijpende “boeren” volumes op de locatie zijn gepositioneerd. Door de positie die zij innemen op het grote kavel ontstaat er een informeel voor gebied voor ontvangst, een zone voor logistieke afhandelingen van het fabricageproces en een zachte overgang naar het uitgestrekte landschap.

Projectgegevens

Locatie: Texel, Oudeschild
Opdrachtgever: Texels bier
Jaar: 2018-heden
Status: ontwerp
Programma: 8.000 m2 brouwerij en bezoekerscentrum
Team Vakwerk: Paul, Francesco, Begoña, Liza, Zuzanna, Mario
Samenwerking: MPM business navigators, NIRAS, Roel Strijbos

Vragen?
Neem contact op met Paul.
Paul Ketelaars
Paul Ketelaars
06 515 433 60