Groen, efficiënt, rustgevend Bravis!

Het nieuwe Bravis

De zorgregio West-Brabant krijgt een groot nieuw ziekenhuis in landschapspark de Bulkenaar aan de rand van Roosendaal. Met dit gebouw is de zorgregio klaar voor de toekomst. Onlangs werd het voorlopig ontwerp gepresenteerd, waarin te zien is dat het nieuwe ziekenhuis wordt geïntegreerd met een landschapspark.

De ambitie voor het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis kan worden samengevat als ‘de zorg altijd dichtbij en het landschap nooit ver weg’. Het ziekenhuis is een ontwerp van Team aan de Schie, een samenwerking tussen cepezed en Vakwerk Architecten. Het ontwerpteam bestaat daarnaast uit ABT (constructies), BoschSlabbers (landschapsplan), Deerns (installaties, bouwfysica & duurzaamheid) en Multical (kostencalculator).

De mens centraal
In nauwe samenwerking met ruim 200 medewerkers binnen Bravis is de gebouwstructuur in werkgroepen en conferenties gezamenlijk bepaald. Deze bijeenkomsten waren gericht op kennisuitwisseling en het toetsen en prioriteren van relaties en stromen. De verschillende processen in het ziekenhuis zijn visueel in kaart gebracht. Dit werd de basis voor het ontwerp voor wat betreft de indeling van de afdelingen. Daarnaast worden de spreek-, onderzoeks en kliniekkamer getest in 1 op 1 mock-ups.

De zorg dichtbij
Het programma is opgedeeld in 4 klaverbladen: 3 generieke bouwdelen met onder andere de spreekuuromgeving en de verpleegomgeving en 1 ‘hotfloor’-bouwdeel met onder andere het behandelcentrum, de spoedeisende hulp en medische beeldvorming. Waar de 4 bouwdelen elkaar raken is het centrale hart van het ziekenhuis. Omdat korte loopafstanden belangrijk zijn voor zowel bezoekers als medewerkers, organiseert het gebouw zich rond dit hart. Hier bevinden zich de trappen en liften en vanaf hier voeren 4 compacte lussen door de 4 bouwdelen. Zo krijgt het ziekenhuis een menselijk maat en is de zorg altijd dichtbij.

Landschap niet ver weg
Zicht op natuur draagt bewezen bij aan het welzijn van de patiënt. Daarom is in het Nieuwe Bravis het landschap nooit ver weg. Door de uit elkaar liggende vleugels loopt het landschapspark door tot aan het hart. De getrapte vorm van de bouwdelen biedt ruimte voor daktuinen en zorgen voor maximaal zicht op het landschap. De plattegrond van het gebouw en de terugspringende verdiepingen zorgen ook voor meer daglicht binnen. Op de begane grond is een restaurant, met een terras dat uitwaaiert in landschapspark de Bulkenaar.

Healing Environment
Gemaakte ontwerpkeuzes staan ten doel om een positieve gezondheid te creëren. Het gebouw ademt gezondheid door veel daglicht en uitzicht en een uitstekende oriëntatie. De aanwezigheid van groen wordt benut door het landschap en gebouw met elkaar te verbinden. Stressreductie is de basis voor een gezonde omgeving. Iedereen moet zich welkom voelen in het Nieuwe Bravis. Goede oriëntatie en identiteit dragen hier aan bij. Elk bouwvolume krijgt daarom zijn eigen identiteit door subtiele verschillen in het interieur. Dit helpt de bezoeker zich beter te oriënteren.

 

 

ellen-2

“In het nieuwe Bravis ziekenhuis is de zorg altijd dichtbij en het landschap nooit ver weg!”

Binnenkomst vanuit de parkeergarage op de eerste etage bij de polipleinen.
Zicht op het centrale hart.
Vragen?
Neem contact op met Ellen.
Ellen van der Wal
Ellen van der Wal
06 223 13 722