Vakwerk voor de beste IC van Nederland

High Intensive Care GGZ, Assen

Vanuit de ambitie om de beste High Intensive Care (HIC) afdeling van Nederland te gaan bouwen, ontwerpt Vakwerk samen met GGZ Drenthe de nieuwe HIC te Assen. Het wordt een opnamepaviljoen voor patiënten die kampen met acute ernstige psychiatrische problemen.

De bestaande HIC is door veroudering aan vernieuwing toe. Op de prachtige locatie aan de Dennenweg in Assen wordt de nieuwbouw rondom het bestaande Knooppunt ontworpen. Het doel is om zowel voor de patiënten als de zorgprofessionals een prettige en rustige omgeving te realiseren, met zoveel mogelijk bewegingsvrijheid voor de patiënten. Zij kunnen worden opgenomen op de spoedpoli en, ten tijde van de behandeling, verblijven in een van de ca. 80 kamers.

Behandelen tussen het groen, bewegen in vrijheid
De patiënten die worden opgevangen vormen door de acute problemen mogelijk een gevaar voor zichzelf of hun omgeving, bijvoorbeeld vanwege een zelfmoordpoging. Of zij zijn ernstig ontremd, verward of emotioneel ontregeld, waardoor anderen overlast kunnen ervaren. Om deze redenen is het van belang dat de patiënt tijdens een (gedwongen) opname niet kan ontsnappen.
In de structuur van het nieuwe ontwerp wordt de visie op de behandeling gecombineerd met het maximaliseren van de bewegingsvrijheid, in een gesloten omgeving. Om de patiënten na hun behandeling goed te kunnen laten terugkeren naar de thuissituatie is het stimuleren van beweging, het ontwikkelen van een dagritme en het hebben en/of behouden van autonomie van groot belang.

jarno

“Patiënten verblijven in het groen, bewegen in vrijheid en kunnen altijd naar buiten. De zon op je wangen of de wind in je haren doen je goed.”

In het ontwerp zijn de patiëntenkamers en de centrale behandelvoorzieningen letterlijk losgekoppeld. Patiënten zijn vrij om zich te begeven in de landschappelijke, collectieve buitenruimte; worden kalmer van de natuurlijke omgeving; bewegen zich uit de kleinere schaal van hun (woon)kamers naar de dagelijkse therapie en kunnen ontspannen in de thematische tuinen.

Een landschap als gebouw
Het HIC-park, de grote centrale buitenruimte, is omgrensd door het bestaande Knooppunt en vier nieuwe ‘vlinders’. Binnen elke vlinder is er plek voor ca. 24 patiëntenkamers, aangevuld met behandel-, personele- en facilitaire voorzieningen.
De centrale tuin is onderverdeeld in diverse zones die door de verschillende groepen patiënten gebruikt kunnen worden, met collectieve, niet-afgesloten privatere gebieden en thematische tuinen.

Het Knooppunt en de vlinders zijn met elkaar verbonden door middel van een overdekte rondgang, die niet is afgesloten van het buitenklimaat. Deze rondgang vormt tegelijk de grens van de tuin en zorgt ervoor dat de patiënt het terrein niet af kan. Het landschap hierbuiten, waar de patiëntenkamers binnen de vlinders aan grenzen, is in open verbinding met de omgeving maar niet toegankelijk.

ellen-3

“De grenzen zijn subtiel en natuurlijk, waarbij connectie met het omliggende landschap van groot belang is.”

Nieuw- en verbouw
Omringd door grootse bomen en groene bosschages zal het bestaande Knooppunt een letterlijke schakel worden voor de nieuwe HIC. Het gebouw uit de jaren ’90 zal gebruikt worden om een deel van het programma in onder te brengen: centrale entreefuncties, met onder andere een koffievoorziening, verwelkomen de patiënten, bezoekers en medewerkers. Het Knooppunt wordt met een nieuw bouwdeel een efficiënter en multifunctioneel gebouw, dat de centrale toegang zal geven tot het HIC-park.

De 4 nieuwe V-vormige vlinders zullen gefaseerd worden gebouwd. De twee vlinders in het zuiden betreffen fase 1, waarin ook ruimte is voor de spoedpoli en Intensive Care kamers, ondersteund door twee Extra Beveiligde Kamers (EBK’s). Deze vlinder is zo gepositioneerd dat deze vanuit zowel fase 1 als fase 2 goed te gebruiken is voor elk milieu en de loopafstanden zo kort mogelijk blijven.

Het programma voor de reguliere zorg is opgedeeld in zogenoemde milieus; een cluster van 12 eenpersoonskamers, verdeeld over twee submilieus met 6 kamers. Ten gunste van de privacy en autonomie van de patiënt zijn alle kamers voorzien van eigen sanitair.
Door slimme positionering van af te sluiten deuren kunnen de milieus ook verdeeld worden in 4 en 8 kamers. Ieder submilieu heeft haar eigen woonkamer als veilige en beschutte verlenging van het domein van de patiënten, met uitzicht op de groene omgeving. Daklichten en ramen aan het einde van de gangen zorgen voor veel natuurlijk daglicht, ook voor de inpandige ruimten.

gwendolyn

“Veiligheid is essentieel in de nieuwe HIC. Hoeken en nissen worden gemeden, personeel kan vanuit het centrale punt veel overzien en alles is snel te bereiken bij een calamiteit.”

Gevelontwerp
In het gevelontwerp wordt op meerdere niveaus de verbinding met de omgeving aangegaan, met een dynamische en vriendelijke uitstraling als uitgangspunt. De verticale structuur met penanten geeft de mogelijkheid tot wisselende invullingen, waardoor een dynamische ritmiek ontstaat. De robuuste bakstenen gevel zoekt aansluiting bij het bestaande Knooppunt, dat eveneens van baksteen is. De groene tint maakt dat het gebouw goed past in haar natuurlijke omgeving. De ramen van de patiëntenkamers zijn te gebruiken als zitnissen vanuit het interieur. Door het landschap op te laten lopen tot net onder de ramen, vloeien landschap en interieur in elkaar over en zit men midden in het groen, met een vrij uitzicht!

Projectgegevens
Locatie: Assen
Opdrachtgever: GGZ Drenthe, onderdeel van Espria
Jaar: 2020 – heden
Status: lopend, Voorlopig Ontwerp
Programma: HIC Opnamepaviljoen met ca 80 kamers, EBK’s en IC-kamers, een spoedpoli, collectieve ontvangstfuncties en centrale behandelruimten
Team Vakwerk: Ellen, Jarno, Gwendolyn, Pieter, Charlotte
Samenwerking: Nijeboer-Hage Technisch adviseurs, Smeets bouwmanagement en advies​, KroonBouwfysica Advies en ingenieursbureau Archipunt

Vragen?
Neem contact op met Ellen.
Ellen van der Wal
Ellen van der Wal
06 223 13 722