De beste HIC staat in Assen!

High Intensive Care GGZ, Assen

Met de ambitie om de beste High Intensive Care (HIC) afdeling van Nederland te realiseren, heeft Vakwerk in samenwerking met GGZ Drenthe de nieuwe HIC in Assen ontworpen. Dit opnamepaviljoen biedt gespecialiseerde zorg aan patiënten met acute en ernstige psychiatrische problemen.

De bestaande HIC is door veroudering aan vernieuwing toe. Op de prachtige locatie aan de Dennenweg in Assen wordt de nieuwbouw rondom het bestaande Knooppunt ontworpen. Het doel is om zowel voor de patiënten als de zorgprofessionals een prettige en rustige omgeving te realiseren, met zoveel mogelijk bewegingsvrijheid voor de patiënten. Zij kunnen worden opgenomen op de spoedpoli en, ten tijde van de behandeling, verblijven in een van de ca. 80 kamers.

In de nieuwe HIC is de behandelomgeving zorgvuldig ontworpen om veiligheid en bewegingsvrijheid in balans te brengen. De opgenomen patiënten verkeren in een acute psychiatrische crisis en kunnen een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving, bijvoorbeeld door een zelfmoordpoging, ernstige ontremming, verwardheid of emotionele ontregeling. Om hen en anderen te beschermen, is het noodzakelijk dat zij de omgeving tijdens een (gedwongen) opname niet kunnen verlaten.

Het gerealiseerde ontwerp weerspiegelt de behandelvisie door een gesloten, maar ruimtelijke omgeving te bieden die maximale bewegingsvrijheid stimuleert. De groene, open opzet nodigt uit tot activiteit en draagt bij aan herstel. Door beweging te bevorderen, een dagritme te ondersteunen en autonomie zoveel mogelijk te behouden, wordt de overgang naar de thuissituatie vergemakkelijkt.

Zicht vanuit de bosrijke omgeving op een patiëntenkamer.
Twee vleugels die samen één van de ‘vlinders’ vormen.

Het Knooppunt en de ‘vlinders’ zijn met elkaar verbonden door een ruime binnentuin die uitkijkt op de omliggende bosrijke omgeving. Deze binnentuin fungeert als natuurlijke begrenzing en zorgt ervoor dat patiënten binnen het terrein blijven. Buiten deze grens, waar de patiëntenkamers in de vlinders op uitkijken, gaat het landschap naadloos over in de omgeving.

Vergaderruimte met 'OpNieuw' beklede stoelen en uitzicht op de binnentuin.
jarno

“Patiënten verblijven in het groen, bewegen in vrijheid en kunnen altijd naar buiten. De zon op je wangen of de wind in je haren doen je goed.”

Binnentuin in aanleg met uitzicht op de bosrijke omgeving.
Patiëntenkamer met kastruimte voor persoonlijke spullen.
In warme kleurtinten, met uitzicht op de omgeving en verschillende zitmogelijkheden.

Een landschap als gebouw
De ruime centrale binnentuin wordt omsloten door het bestaande Knooppunt en twee nieuwe ‘vlinders’. Elke vlinder biedt plaats aan ongeveer 24 patiëntenkamers, aangevuld met behandelruimtes, personeelsvoorzieningen en facilitaire functies. In de toekomst wordt het HIC verder uitgebreid met nog twee extra ‘vlinders’.

De centrale tuin is verdeeld in verschillende zones, afgestemd op de behoeften van diverse patiëntengroepen. Er zijn collectieve ruimtes die open en toegankelijk zijn, maar tegelijkertijd een gevoel van geborgenheid bieden. Daarnaast zorgen thematische tuinen voor ontspanning en herstel.

 

Het toekomstige scenario met vier 'vlinders' rondom de HIC-tuin.
ellen-3

“De grenzen zijn subtiel en natuurlijk, waarbij connectie met het omliggende landschap van groot belang is.”

Nieuw- en verbouw
Omringd door statige bomen en weelderige bosschages is het bestaande Knooppunt nu een directe schakel naar de nieuwe HIC. Het gebouw uit de jaren ’90 herbergt verschillende functies van het programma: de centrale entree, met onder andere een koffievoorziening, verwelkomt patiënten, bezoekers en medewerkers. Het Knooppunt is door een nieuw bouwdeel getransformeerd tot een efficiënter en multifunctioneel gebouw, dat de centrale toegang biedt tot de grote binnenplaats.

Fasering

De vier vlinders worden gefaseerd gebouwd. Fase 1, bestaande uit de twee vlinders in het zuiden, is inmiddels gerealiseerd. Deze vlinders bieden ruimte voor de spoedpoli en Intensive Care kamers, ondersteund door twee Extra Beveiligde Kamers (EBK’s). De positionering van deze vlinder is zo gekozen dat deze vanuit zowel fase 1 als fase 2 optimaal te gebruiken met zo kort mogelijke loopafstanden.

Het programma voor de reguliere zorg is opgedeeld in zogenoemde milieus; een cluster van twaalf eenpersoonskamers, verdeeld over twee submilieus met zes kamers. Ten gunste van de privacy en autonomie van de patiënt zijn alle kamers voorzien van eigen sanitair.
Door slimme positionering van af te sluiten deuren kunnen de milieus ook verdeeld worden in vier en acht kamers. Ieder submilieu heeft haar eigen woonkamer als veilige en beschutte verlenging van het domein van de patiënten, met uitzicht op de groene omgeving. Daklichten en ramen aan het einde van de gangen zorgen voor veel natuurlijk daglicht, ook voor de inpandige ruimten.

gwendolyn

“Veiligheid is essentieel in de nieuwe HIC. Hoeken en nissen worden gemeden, personeel kan vanuit het centrale punt veel overzien en alles is snel te bereiken bij een calamiteit.”

Verpleegpost op een centrale locatie in het gebouw, met uitzicht over de afdeling.
Elk milieu heeft zijn eigen gedeelde woonkamer.

Gevelontwerp
In het gevelontwerp wordt op meerdere niveaus de verbinding met de omgeving aangegaan, met een dynamische en vriendelijke uitstraling als uitgangspunt. De verticale structuur met penanten geeft de mogelijkheid tot wisselende invullingen, waardoor een dynamische ritmiek ontstaat. De robuuste bakstenen gevel zoekt aansluiting bij het bestaande Knooppunt, dat eveneens van baksteen is. De groene tint maakt dat het gebouw goed past in haar natuurlijke omgeving. De ramen van de patiëntenkamers zijn te gebruiken als zitnissen vanuit het interieur. Door het landschap op te laten lopen tot net onder de ramen, vloeien landschap en interieur in elkaar over en zit men midden in het groen, met een vrij uitzicht!

De groene, geglazuurde bakstenen en penanten zorgen voor een passende schaal en inpassing in de omgeving.
Het ritme van de gevel wordt doorgetrokken in de pergola’s die de binnentuin omarmen.
Aansluiting op het bestaande 'Knooppunt' en de entree van de HIC.
In de EBK (Extra Beveiligde Kamer) is ruimte voorzien voor persoonlijke en belangrijke bezittingen.
Kopgevel van de vlinder.
Zelfs op een grijze winterdag gaat het ontwerp naadloos op in het landschap.

Projectgegevens
Locatie: Assen
Opdrachtgever: GGZ Drenthe, onderdeel van Espria
Jaar: 2020 – 2025
Status: Opgeleverd
Programma: HIC Opnamepaviljoen met ca 80 kamers, EBK’s en IC-kamers, een spoedpoli, collectieve ontvangstfuncties en centrale behandelruimten
Team Vakwerk: Ellen, Gwendolyn, Jarno, Ana, Felix, Pieter, Peter, Ruben, Martijn, Marloes en Charlotte
Samenwerking: Nijeboer-Hage Technisch adviseurs, Smeets bouwmanagement en advies​, KroonBouwfysica Advies, ingenieursbureau Archipunt en Dura Vermeer

Vragen?
Neem contact op met Ellen.
Ellen van der Wal
Ellen van der Wal
06 223 13 722