Vakwerk voor de beste HIC van Nederland

High Intensive Care GGZ, Assen

Vanuit de ambitie om de beste High Intensive Care (HIC) afdeling van Nederland te gaan bouwen, ontwerpt Vakwerk samen met GGZ Drenthe de nieuwe HIC te Assen. Het wordt een opnamepaviljoen voor patiënten die kampen met acute ernstige psychiatrische problemen.

jarno

“Patiënten verblijven in het groen, bewegen in vrijheid en kunnen altijd naar buiten. De zon op je wangen of de wind in je haren doen je goed.”

Een landschap als gebouw
Het HIC-park, de grote centrale buitenruimte, is omgrensd door het bestaande Knooppunt en vier nieuwe ‘vlinders’. Binnen elke vlinder is er plek voor ca. 24 patiëntenkamers, aangevuld met behandel-, personele- en facilitaire voorzieningen.
De centrale tuin is onderverdeeld in diverse zones die door de verschillende groepen patiënten gebruikt kunnen worden, met collectieve, niet-afgesloten privatere gebieden en thematische tuinen.

Het Knooppunt en de vlinders zijn met elkaar verbonden door middel van een overdekte rondgang, die niet is afgesloten van het buitenklimaat. Deze rondgang vormt tegelijk de grens van de tuin en zorgt ervoor dat de patiënt het terrein niet af kan. Het landschap hierbuiten, waar de patiëntenkamers binnen de vlinders aan grenzen, is in open verbinding met de omgeving maar niet toegankelijk.

ellen-3

“De grenzen zijn subtiel en natuurlijk, waarbij connectie met het omliggende landschap van groot belang is.”

Nieuw- en verbouw
Omringd door grootse bomen en groene bosschages zal het bestaande Knooppunt een letterlijke schakel worden voor de nieuwe HIC. Het gebouw uit de jaren ’90 zal gebruikt worden om een deel van het programma in onder te brengen: centrale entreefuncties, met onder andere een koffievoorziening, verwelkomen de patiënten, bezoekers en medewerkers. Het Knooppunt wordt met een nieuw bouwdeel een efficiënter en multifunctioneel gebouw, dat de centrale toegang zal geven tot het HIC-park.

gwendolyn

“Veiligheid is essentieel in de nieuwe HIC. Hoeken en nissen worden gemeden, personeel kan vanuit het centrale punt veel overzien en alles is snel te bereiken bij een calamiteit.”

Gevelontwerp
In het gevelontwerp wordt op meerdere niveaus de verbinding met de omgeving aangegaan, met een dynamische en vriendelijke uitstraling als uitgangspunt. De verticale structuur met penanten geeft de mogelijkheid tot wisselende invullingen, waardoor een dynamische ritmiek ontstaat. De robuuste bakstenen gevel zoekt aansluiting bij het bestaande Knooppunt, dat eveneens van baksteen is. De groene tint maakt dat het gebouw goed past in haar natuurlijke omgeving. De ramen van de patiëntenkamers zijn te gebruiken als zitnissen vanuit het interieur. Door het landschap op te laten lopen tot net onder de ramen, vloeien landschap en interieur in elkaar over en zit men midden in het groen, met een vrij uitzicht!

Vragen?
Neem contact op met Ellen.
Ellen van der Wal
Ellen van der Wal
06 223 13 722