Het Vakwerkhuis: daar krijg je energie van!

Transformatie Ketelhuis, Delft

Het Ketelhuis was lange tijd de energievoorziening van de Technische Hogeschool in Delft. Innovaties en functieveranderingen maakten het Ketelhuis als letterlijke energiebron overbodig. Met de herontwikkeling van het Vakwerkhuis brengen we de energie weer terug in het oude Ketelhuis!

Vakwerk uit het verleden
In 1976 ging de laatste machinist van het Ketelhuis met pensioen. Het Ketelhuis en bijbehorende machinistenwoning bleven verlaten achter. Maar wie door het puin, de graffiti en de duivenpoep heen kon kijken, werd verrast door de schoonheid van het monument. De hallen bekroond met geklinknagelde ijzeren Polonceausspanten, de gemetselde schoorstenen op de bonte wirwar van zadeldaken en de gevels gevuld met enorme driedelige vensters, al dan niet voorzien van gemetselde tussenstijlen. Ieder bouwdeel heeft zijn eigen kwaliteiten en karakter en samen vormt dit industriële cluster een ‘pittoresk plaatje’ aan de Schie. Dit beeld is uitsluitend het gevolg van de puur functioneel bepaalde verschillen tussen de drie hallen en de machinistenwoning.

 

paul

"Kijk, wat een gaaf gebouw. Nu ziet eindelijk iedereen wat ik al die tijd al zag"

ellen

"We moesten eerst even de duiven wegjagen en schoonmaken... maar ja het is een pareltje"

francesco

"Nu kunnen we er met honderd man werken. En ons eigen restaurant is open!"

Vakwerk om te ervaren
De zorgvuldig ontworpen ingrepen gaan een relatie aan met de kwaliteiten en het karakter van ieder bouwdeel en zijn te vatten in drie kenmerkende thema’s met passende details. Een reeks nieuwe, expressieve doorbraken in de oude wanden rijgt de oude en nieuwe delen overzichtelijk aan elkaar. Het interieur is functioneel verrijkt met een vaste elementen, uitgevoerd in levendig eikenhout om een groot gebaar te maken. De toevoeging van de nieuwe glazen entree en houten optopping op het voorheen enige platte dak, vertellen het verhaal aan de hele buurt: het Vakwerkhuis bruist weer van energie!

De nieuwe toevoegingen zijn herkenbaar door zacht eiken en rood staal, en vormen een aangenaam contrast met de industriële schil. Grote ingrepen staan als een monoliet vrij in de ruimte. Zoals de houten bar in het café en het ‘Arendsnest’, een verzonken houten volume in de Ketelhal die ruimte biedt aan verschillende activiteiten: voor een informele vergadering duik je een van de verdiepte zitjes in. De randen bieden werkplekken om even kort aan te waaien; en als je ongestoord wil werken klim je boven op het blok, waar je wordt omgeven door een zee aan planten.

Waar oud en nieuw samenkomen werkt glas als transparante schakel tussen de twee materialen. Zo maakt een horizontale glazen strook dat de houten optopping boven de Accuhal haast lijkt te zweven boven het bakstenen volume. Het hoekige ontwerp kreeg een extra verdiepingsslag door de vondst van oude afgeronde spanten. Deze uitbreiding sluit in schaal goed aan op de nieuwe stedenbouwkundige situatie, met de verbreding van de naastgelegen Sebastiaansbrug.

Op verschillende manieren is de transparantie van het gebouw vergroot. Nieuwe openingen in bestaande muren maken lange zichtlijnen, van de Schie tot de bar en van de bar tot de schoorsteen. Zo ontstaat een interne samenhang die tot nu toe in het complex ontbrak en gaat het pand een relatie aan met de omgeving. Openingen op grotere hoogte zorgen voor verrassende momenten in het pand. Zo prikken vergaderruimtes ‘de Uitkijk’ en ‘Door de Muur’ dwars door massieven muren heen en bieden een nieuw perspectief op de werkruimte.

 

Vakwerk voor iedereen!
Wij hebben een gave werkplek gemaakt voor vakwerkers en juist ook voor anderen. We creëren een veranderlijke en dynamische omgeving. Door zelf onderdeel van het geheel te zijn ontstaat een onafscheidelijke verbinding tussen wat wij willen bereiken en wat wij te bieden hebben aan het Vakwerkhuis. Het Vakwerkhuis wordt gevormd door onze bewoners. Een veelzijdige groep met als gemene deler: creativiteit.
Iedereen op z’n eigen manier. Kom bij ons betrokken en enthousiaste netwerk, waarin iedereen met en van elkaar leert. Hier werken betekent meer dan het hebben van een bureau en een scherm. Het Vakwerkhuis is jouw plek en jouw visitekaartje met zelfs je eigen officemanager, Imke!

Vakwerkhuis
Boudewijn Bollmann
Vakwerkhuis
Westvlietweg [photo by Peter de Krom]
Vakwerkhuis Cafe
Vakwerkhuis Cafe [photo by Peter de Krom]

Projectgegevens

Locatie: Delft
Opdrachtgever: Vakwerk
Jaar: 2017-2020
Status: we zijn open! kom je langs?
Programma: 1200 m2 kantoor, cafe, vergader en evenementen
Team Vakwerk: Paul, Rikkert, Joost, Marloes en alle andere Vakwerkers
Samenwerking: Transformatorhuis, RAB, DGMR, Strijbos constructies

Vragen?
Neem contact op met Paul.
Paul Ketelaars
Paul Ketelaars
06 515 433 60