Op vakantie naar de Zon

Vakantiehuis voor Stichting Gaandeweg, Doorn

Van ziekenhuis naar vakantiehuis. En nog beter: naar het gaafste vakantiehuisje van Nederland! Stichting Gaandeweg, die gezinnen met jonge kankerpatiënten een korte vakantie aanbiedt, ontwikkelt nieuwe accommodaties. Als bijdrage doneerde Vakwerk dit ontwerp.

Dromen
In vakantiehuis De Zon staat beleving centraal. Een vakantiehuis waarbij alles net even ander is dan thuis. Het huis ontpopt zich tot een ware ontdekkingstocht: elke ruimte biedt een bijzonder, gek, mooi of verrassend element. Zo slaap je in een giga hoge beddentoren, wordt TV kijken een bioscoopervaring, zijn er maar liefst twee luxe regendouches en is er zelfs een geheime zolder! Kortom, een plek waar je echt even helemaal weg bent en misschien voor heel even kan vergeten dat je ziek bent.

De Zon
De Zon straalt letterlijk in elke richting. Het huisje heeft een centrale ronde ruimte, met daaraan stralen met elk een eigen functie. In het hart gaat het om samen zijn; samen koken, samen aan tafel zitten, samen spelletjes spelen. In de stralen kun je je even terugtrekken; een dutje doen in de zzzlaaptoren, film kijken in de tv-kamer, een boek lezen op de geheime zolder of even werken aan het bureau met prachtig uitzicht op het bos. Maar eigenlijk heb je vanuit het hele huis zicht op het omliggende groen. De openslaande deuren zorgen ervoor dat binnen en buiten moeiteloos in elkaar overgaan, en natuurlijk is er voor iedereen plek om te genieten van het zonnetje op het terras.

Toegankelijkheid
Voor alle gezinsleden is in het huisje De Zon een eigen plek te vinden en zijn passende faciliteiten geboden. Ouders kunnen tot rust komen in hun eigen naar buiten gerichte zen slaapkamer, kleine kinderen kunnen klauteren en klimmen in hun zzzlaaptoren en tieners kunnen zich even terugtrekken op de geheime zolder. In de zzzlaaptoren is plek voor een hoog-laag bed dat ook richting de woonkamer en TV gerold kan worden, om zo als bedlegerig kind toch onderdeel uit te kunnen maken van het gezinsleven. De gehele woning is drempelloos en natuurlijk zijn ook de natte ruimtes rolstoelvriendelijk, zonder dat het eruit ziet als een ziekenhuis! Door schuifdeuren en schuifbare panelen kunnen losse stralen gesloten of juist geopend zijn, net wat je als gezin prettig vindt. Het huis past zich dus aan aan de bewoners.

Het dak
Het krommende houten dak van De Zon is qua vorm een echte eyecatcher, maar het heeft ook een belangrijke functie. Door de vrolijke holle vorm ontstaat er een intieme ruimte in het midden van het huis en meer hoogte en lucht in de stralen. Het dak lijkt net een vogelnestje en zo wordt het ook gebouwd! Met gekromde balken van verschillende lengtes, alsof ze zo bij elkaar gesprokkeld zijn. Een dikke knipoog naar de bosrijke omgeving van De Zon.

Locatie
De Zon ligt midden in de prachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Op vakantiepark het Grote Bos in Doorn heeft Stichting Gaandeweg een kavel in eigendom waar het huisje gerealiseerd wordt. Deze locatie is op korte afstand van (kanker)behandelcentra in de buurt waardoor langdurige behandelingen gewoon door kunnen gaan en de vakantie van gezinnen zo kort mogelijk wordt onderbroken. Omdat het huisje midden op de kavel is gepositioneerd biedt het overal zicht op beboste omgeving en tegelijk aan alle kanten privacy van omliggende vakantiehuisjes.

Proces
De unieke vorm en specifieke doelgroep van De Zon vraagt om vakwerk van alle betrokken partijen! Combinatie van een doelgroep die je alleen het beste gunt en een ontwerp waarin iedereen zijn expertise kan laten zien, heeft dat mogelijk gemaakt. Hierdoor is ook de lat voor circulariteit, duurzaamheid en natuurinclusief bouwen hoog gelegd. Deze energie werkte aanstekelijk waardoor er het hele proces een ongekend positieve houding bij betrokkenen aanwezig is geweest. Veel onderdelen van het huisje, zowel interieur als exterieur, zijn gesponsord, iedereen heeft zo zijn steentje bijgedragen.

Projectgegevens
Locatie: Vakantiepark het Grote Bos, Doorn
Opdrachtgever: Stichting Gaandeweg
Jaar: 2020-2021
Status: De Zon is geopend!
Programma: (vakantie)woning van 110 m2
Team Vakwerk: Paul, Marloes, Liza, Peter, Luis
Samenwerking: Giesbers Ontwikkelen, Bouwen Wijchen, Stichting Bouwloods
Fotografie: Peter de Krom

Vragen?
Neem contact op met Paul.
Paul Ketelaars
Paul Ketelaars
06 515 433 60