Bezoekers roemen de rust en stilte op deze plek. Die waardering klinkt door in de randvoorwaarden voor herontwikkeling: ingetogen, ingebed in de natuur en besloten. De verleiding is groot om hier een weidse ‘view’ over de heide te creëren. Doe dat niet, maar oriënteer deze plek vooral op zichzelf. Het is de charme van In de Luwte: vrijwel onzichtbaar vanaf de dubbele ring én vanaf de heide. Praktisch betekent dit, dat het ontwerp zich richt op de intrinsieke kwaliteiten van de plek.
Vakwerk creëert hier samen met de opdrachtgever en gebruikers een plek voor mensen om zichzelf te herontdekken, tot bezinning te komen en een nieuwe weg te kiezen voor de toekomst. We doen dit door mensen in contact te laten komen met elementaire onderdelen van de natuur. Zo ga je niet binnendoor naar de ontbijtruimte, maar stap je naar buiten waar door je in contact komt met de natuur, om vervolgens weer naar binnen te gaan in de keuken of woonkamer.
In de uitwerking van het plan worden circulaire principes maximaal ingezet om enerzijds de milieu impact en anderzijds de impact voor de locatie zo veel mogelijk te minimaliseren. De opdrachtgever voert dit door in alle facetten van de exploitatie van de Hoorneboeg met als streven het duurzaamste landgoed van Nederland te worden!
"Ik hoor echt helemaal niks, zo stil is het hier!"
"Een plek om even helemaal tot rust te komen''
Projectgegevens
Locatie: Hilversum
Opdrachtgever: Stichting Culturele Buitenplaats de Hoorneboeg
Jaar: 2018-heden
Status: Ontwerp
Programma: Culturele Buitenplaats, Retraite op de hei
Team Vakwerk: Paul, Begoña, Jarno, Lara, Iris