Mens, Machine & Meppel

Isala Meppel

Isala heeft een nieuw onderkomen gekregen in Meppel. Op de locatie ten westen van het oude ziekenhuis staat sinds 2021 een nieuw streekziekenhuis waarin uitstekende en veilige zorg voor de patiënten wordt aangeboden met de aandacht op het herstellen, handhaven en versterken van de kwaliteit van leven.

Een helende omgeving in een groene setting.

Vakwerk heeft voor het Isala een omgeving gecreëerd die zoveel mogelijk de stress reduceert en voorkomt die mensen voelen als zij het ziekenhuis bezoeken. Je weg naar het ziekenhuis goed kunnen vinden, een verwelkomende entree en handige zitbanken voor de rustmomenten omdat je slecht ter been bent zijn hiervan een voorbeeld.

Steeds vaker is bewezen dat daglicht en het zicht op groen de ligduur significant verkorten. De ligging van het ziekenhuis aan het Reestdal is dan ook een cadeau voor het project. De oriëntatie en de verbondenheid met de natuur hebben een grote rol gespeeld in de totstandkoming van het plan. Het profiel van het Isala  met betrekking tot de ouderenzorg en hoge turnover van patiënten heeft geleid tot een horizontaal georganiseerd gebouw dat bijna voelt als een ‘gezondheidscentrum’ in plaats van als een ziekenhuis.

francesco

"We hebben voor het Isala een ziekenhuis ontworpen waarin ruimte is voor de zorg van de toekomst."

ellen

"Waarom moet een ziekenhuis er eigenlijk altijd uitzien als een ziekenhuis? Dat kan ook anders!"

Werken aan de optimale zorgomgeving.

Samen met alle soorten betrokkenen bij het Isala is er in werkgroepen en -conferenties een gebouwstructuur bepaald. De nadruk van deze bijeenkomsten lag op het uitwisselen van kennis en het toetsen van ideeën.

De verschillende processen die in het ziekenhuis plaatsvinden zijn gevisualiseerd en hebben een prioriteit toegekend gekregen in de waarderstromen. Hiermee is de indeling van alle afdelingen in het ontwerp bepaald. Met de verschillende afdelingen en met de gebruikers gaan we iedere route door het gebouw testen in een 1:1 opstelling. Een maquette van het gebouw waar je met een bed of een rolstoel doorheen kunt rijden.

 

paul

"Samen breng je resultaten tot een hoger niveau. We blijven constant in gesprek met alle gebruikers."

ellen

"Wij delen met de mensen van Isala het verlangen om een ziekenhuis te realiseren dat werkelijk bijdraagt aan het welzijn van mensen."

Waardestromen.

In het lean denken wordt er naar gestreefd om zoveel mogelijk waarde toe te voegen voor de patiënt door kwaliteit van zorg zo hoog mogelijk te maken tegen zo laag mogelijke kosten en minimale verspilling. Een ‘lean’ functionerende werkomgeving is als een goede Machine: efficiënt en zorgvuldig ontworpen.

 

Projectgegevens

Locatie: Meppel
Opdrachtgever: Isala klinieken en Zorggroep Noorderboog
Jaar: 2017-2022
Status: opgeleverd, in gebruik
Programma: 16.500 m2 ziekenhuis en 5.800 m2 geriatrische revalidatie zorg voor zorggroep Noorderboog
Team Vakwerk: Ellen, Jarno, Tim, Mar, Lara, Marloes, Marck, Francesco
Samenwerking: Deerns, Pieters bouwtechniek, Basalt, Strijbos constructies
Foto’s: Egbert de Boer (exterieur), Melanie Samat (interieur)

Vragen?
Neem contact op met Ellen.
Ellen van der Wal
Ellen van der Wal
06 223 13 722