Levendig Laakhaven

Verheeskade: the Stage

Laakhaven fungeerde lange tijd als (dichtbebouwd) bedrijventerrein. Een gebied dat de laatste jaren een flinke metamorfose ondergaat zit nu in de lift.

Direct gelegen aan het grootste overdekte woonwinkelcentrum van Nederland: De MegaStores en nabijgelegen de Haagse Hogeschool en het Mondriaan college. De tot het CID (Central Innovation District, Haags economisch hart) behorende wijk wordt nu zelfs bestempeld als “booming neighbourhood”. Laakhaven wordt getransformeerd naar een centrummilieu met hogere dichtheden en veel diversiteit aan publieke ruimte. De ligging aan het water en nabijheid tot station Den Haag HS (<800m) verschaffen de locatie veel potentie om zich te ontwikkelen als aantrekkelijke woonlocatie.

De bestaande bebouwing aan de Verheeskade dateert van rond de eeuwwisseling blijkt na uitvoerige voorstudie niet geschikt om te transformeren tot een woonbestemming met een hoge dichtheid. Daarom zal het gebouw in zijn geheel worden gesloopt en plaatsmaken voor een nieuwe stedelijke laag met daarop twee woontorens van verschillende hoogte en met een invulling van verschillende woningtypologiëen.

Het project “the Stage” aan de Verheeskade, vormt samen met de aan weerszijden grenzende plangebieden de eerste stap in de transformatie van Laakhaven Centraal tot centrummilieu met voornamelijk woonfuncties. Als voortrekker in een gebied dat nog grote veranderingen zal ondergaan is het belangrijk om bewust te zijn van de rol als vertrekpunt voor navolgende ontwikkelingen. De ontwikkeling bestaat uit een plint met daarop een 2-tal torens. Op de hoek komt een hoogteaccent van 70 meter en in de tweede lijn een rechthoekige toren van 135m hoog. Door de positionering van de hoge toren ‘in de tweede laag’ wordt het zwaartepunt van het project het gebied in getrokken en wordt er geanticipeerd op de toekomstige transformatie van de wijk. De tegengestelde oriëntatie ten opzichte van de toren in de punt resulteert in een krachtig ensemble dat zowel van ver als van dichtbij telkens weer een andere ervaring zal oproepen. Daarnaast biedt deze compositie van torens een kans om de stedelijke laag daar op getrapte wijze omheen te vleien richting de Verheeskade waar de oriëntatie op zon en water optimaal is. De terrassen die daardoor ontstaan bieden ruimte aan private en collectieve buitenruimte en dragen door hun verschillende niveau’s en doorzichten bij aan de verbinding met de straat. Dit resulteert in een bouwvolume met een stevige basis die weliswaar niet als hard en ontoegankelijk wordt ervaren, maar eerder inclusief en uitnodigend. De hoogbouw daarboven richt zicht in verschillende richtingen op de grotere schaal van de stad en zal bovenin op bescheiden, maar herkenbare wijze worden beëindigd door middel van een passende kroon.

Projectgegevens

Locatie: Verheeskade, Den Haag
Opdrachtgever: Ten Brinke vastgoedontwikkeling/ Bond Development
Jaar: ontwerp 2018/ 2019
Status: Definitief ontwerp
Programma: 70.000 m2 woningen en commerciele ruimten
Team Vakwerk: Paul, Anouk, Peter, Jaime, Liza, Luis, Fenne, Rick, Marck, Gwendolyn, Danielle,
Samenwerking: Bureau Broersma, Hiensch engineering, Cauberg Huygen

Vragen?
Neem contact op met Paul.
Paul Ketelaars
06 515 433 60