Thuis in de Hout met Vakwerk

Nieuw woonzorgcentrum voor Sint Jacob in de Hout

Op de plek van woonzorgcentrum Sint Jacob in de Hout wordt de komende jaren nieuwbouw ontwikkeld; het huidige gebouw, dat in de jaren ’60 werd gebouwd als bejaardentehuis, is aan vervanging toe. Vakwerk ontwerpt in opdracht van en in samenwerking met Sint Jacob de nieuwbouw, waarbij het uitgangspunt is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven.

Stedenbouwkundige inpassing
Het complex is zo gesitueerd dat we maximaal gebruik maken van de kwaliteiten van de kavel. Belangrijk uitgangspunt hierbij is om de prachtige tuin met de monumentale bomen zoveel mogelijk te behouden. We zien dit als een cadeautje voor alle bewoners!

In de basis bestaat het ontwerp uit twee volumes. Door verspringingen toe te voegen aan de basisvolumes ontstaan los afleesbare gebouwvormen. Op de begane grond bieden de ontstane ruimtes de mogelijkheid om extra groen toe te voegen ter bevordering van een fijne overgang tussen het publieke domein (straat), via het semipublieke deel (entree) en uiteindelijk naar de private ruimtes (woningen).

De volumes zijn verder verfijnd door verschillende dakvormen, verschillende metselwerkverbanden, reliëf en afwisselend kleurgebruik, waardoor makkelijk onderscheid gemaakt kan worden tussen gebouwdelen en een leesbaar gebouw ontstaat. Op de plaatsen waar sociale interactie plaatsvindt (plint, entrees, buurtkamers) is een herkenbaar grid toegevoegd. Dit zorgt voor menselijke maat en verbindt de verschillende gebouwdelen met elkaar. Ter plaatse van de entrees zijn hoogte- en diepte-accenten binnen het grid ontworpen voor de herkenbaarheid en beleving. Serres verbinden de gebouwen met de tuin. De tuin wordt opengesteld voor de omgeving waardoor er meer verbinding ontstaat met de wijk. In het herontwerp van de tuin worden monumentale bomen behouden.

Beschermd wonen vs. verzorgd wonen
Het programma bestaat uit twee delen: beschermd wonen en verzorgd wonen. Beschermd wonen biedt woonruimte voor mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben in een beschermde woonomgeving. Verzorgd wonen biedt in een apart gebouw zelfstandige woningen voor ouderen, die naar behoefte zorg en ondersteuning kunnen krijgen. Tussen beide gebouwen zijn er logische verbindingen op zowel functioneel als sociaal gebied. Zo vullen de wensen en behoeftes van de oudere bewoners binnen beschermd wonen, en eenkinderdagverblijf in verzorgd wonen elkaar aan.

Beschermd wonen
Het beschermd wonen gedeelte bestaat uit 98 woningen, verdeeld over 60 appartementen en 38 studio’s. Iedere verdieping bestaat uit twee clusters van 10 woningen (appartementen en studio’s). Afwijkend hierop is de begane grond, die uit twee clusters van 9 woningen bestaat. Ieder cluster staat in verbinding met het centrale ontmoetingsgebied, voorzien van twee buurtkamers en een keuken.

 

In de buurtkamers worden gezamenlijke activiteiten ondernomen en in de keuken wordt er, samen met de bewoners, dagelijks gekookt. Er is een helder overzicht tussen de buurtkamers en het zicht op de straatjes. Door de positionering van het gebouw is er een Noord-Zuid oriëntatie ontstaan. Aan beide zijden is een buurtkamer geplaatst, waardoor er voor de bewoners iets te kiezen is. Aan de Noordzijde is er een levendig uitzicht over de sportvelden waar altijd iets gebeurt en is er minder felle zon, de Zuidzijde biedt uitzicht over de prachtige groene tuin en biedt de mogelijkheid om in de zon te zitten. Beide buurtkamers grenzen aan een riante buitenruimte.

Woonbuurtje
Voor het ontwerpen van de woonverdiepingen van beschermd wonen is uitgegaan van het concept van het woonbuurtje. Gangzones zijn ontworpen als straatjes, die ruim zijn opgezet en worden voorzien van voldoende daglicht. Alle woonunits grenzen met één zijde aan een straatje, waarmee ze een visuele verbinding hebben. Zo wordt er een situatie gecreëerd die voor veel bewoners herkenbaar zal zijn.

 

Voordeuren komen uit op of vlak bij een verbreed gedeelte van het straatje: het pleintje. De pleintjes zijn een lichte bestemming en bieden aantrekkelijke prikkels. Hier worden verblijfsruimtes gecreëerd voor de bewoners, waar ze elkaar kunnen ontmoeten of met de visite kunnen zitten, en waar ook medewerkers kunnen gaan zitten voor een gesprek.

Op bezoek bij oma Hennie!
Oma Hennie is kortgeleden verhuisd naar haar nieuwe ouderenwoning. Vandaag komen haar kleinkinderen op bezoek! Ze komen aan bij de ruim dubbelhoge entree, die dankzij de begroeide pergola een vriendelijke uitstraling heeft. Wanneer ze de ontvangstruimte binnenlopen, kijken ze zo naar buiten de tuin in. De buurtkeuken is ook meteen de receptie, waardoor een huislijke sfeer ontstaat. Nadat oma op het balkon van het zonnetje heeft genoten, gaat ze naar de buurtkamer voor een kopje koffie, gezellig tussen haar medebewoners. Omdat ze bezoek heeft, gaat ze vandaag in het rustige hoekje zitten. Onderweg naar haar eigen kamer komen oma en haar kleinkinderen via het straatje op het pleintje terecht, waar haar kamer aan grenst. Ze zwaait naar haar buurvrouw, die op het pleintje met een andere buur uit het straatje zit te kletsen. Eenmaal aangekomen in oma’s kamer herkennen de kleinkinderen al haar meubeltjes, het voelt meteen vertrouwd. Via het venster naast haar voordeur ziet oma haar buur zwaaien; het is tijd voor de wekelijkse bingo! Haar familie brengt haar naar de serre, waar de sfeer er al goed in zit. Oma vermaakt zich zo te zien prima, tijd om naar huis te gaan dus. Tot volgende week oma!

Verzorgd wonen
Het verzorgd wonen gedeelte gaat uit van maximaal 28 woningen, allen 3-kamer appartementen. In de plint is ruimte opgenomen voor een kinderdagverblijf, bergingen en installaties. Een parkeergarage biedt plek aan 14 parkeerplaatsen. Het grid op de begane grond zorgt ook hier voor menselijke maat en draagt bij aan de architectonische verbinding van de twee gebouwen.

Het appartementengebouw voor verzorgd wonen kent een overzichtelijke indeling. Ook hier zorgen ruime entreegebieden op iedere verdieping voor mogelijkheden tot sociale interactie. Deze gebieden worden voorzien van voldoende daglichttoetreding dankzij het transparante trappenhuis.

De gebouwen versterken de sociale identiteit van Sint Jacob door verbinding, warmte en gezelligheid te bieden. We ontwerpen een huis voor bewoners, waar iedereen zich welkom voelt!

Iedere woning is voorzien van een eigen balkon, dat toegankelijk is vanuit zowel de woonkamer als de hoofdslaapkamer. Woonkamer, badkamer, hoofdslaapkamer en gang zijn allemaal op comfortabele wijze met elkaar verbonden, en leefruimtes bevinden zich aan de buitengevel met volop daglicht en uitzicht. De berging, natte ruimtes en de hal bevinden zich aan de binnenzijde van de woning.

Projectgegevens
Locatie: Haarlem
Opdrachtgever: Sint Jacob
Jaar: 2021 – heden
Status: VO
Programma:
Team Vakwerk: Ellen, Ruud, Thomas, Felix, Gawein, Ana, Martijn, Francesco, Iris, Gwen
Samenwerking: ResSmit, Nelissen, Van Rossum

Vragen?
Neem contact op met Ellen.
Ellen van der Wal
Ellen van der Wal
06 223 13 722