Natuurlijk Slingeland

Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem

Wiegerinck en Vakwerk slaan de handen ineen voor het ontwerp van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem! De kruisbestuiving tussen de verschillende ontwerpers leidt tot een aantrekkelijk, efficiënt en innovatief ziekenhuisontwerp. Groen, slingerend, verrassend Slingeland!

Acute as
De focus van het nieuwe, compacte ziekenhuis ligt op de ‘acute as’: er wordt een optimale verbinding tussen 24/7 geopende afdelingen zoals SEH, Eerste Harthulp, HAP, beeldvorming, OK en intensive care gecreëerd. Bovendien wordt er een ruimtelijk onderscheid gemaakt tussen hoog-complexe afdelingen en eenvoudiger afdelingen waaraan geen hoge technische eisen worden gesteld. Anders gezegd: afdelingen zoals hotfloor en laboratoria aan de ene kant, tegenover minder geavanceerde afdelingen, zoals de verpleegafdeling en de kantoren. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld ‘simpele’ kantoorruimte onnodig veel budget opsnoept. Dat is pas efficiënte zorg!

Zorgcampus
Slingeland zal onderdeel worden van een zorgcampus. Zo kunnen verschillende gebouwdelen worden ontworpen voor specifieke zorgfuncties, en wordt er ruimte geboden aan zorgpartners. Zo verschijnen er los van het ziekenhuis nog drie gebouwen: een zorgboulevard, een parkeergebouw en een revalidatiecentrum, gerund door Sensire en Klimmendaal, die ook vanuit het ziekenhuis makkelijk bereikbaar zijn.

Coulisselandschap
Het nieuwe Slingeland ligt in het prachtige coulisselandschap langs de oude IJssel en wordt daarmee omgeven door natuur. Ruimte, uitzicht en groen bevorderen het herstel van patiënten. Het kliniekgedeelte, gelegen op de hoger gelegen verdiepingen, is daarom volledig gericht op het landschap. Vanuit hun bed hebben patiënten zicht op de mooie omgeving, de Oude IJssel en de hoge luchten. Doetinchem krijgt een ziekenhuis van topkwaliteit, dat helemaal klaar is voor de toekomst.

Interieur
Het interieurconcept van het Slingeland ziekenhuis is gebaseerd op ‘coulisse’; dit komt zowel uit het omliggende coulisselandschap als uit de originele herkomst van een theater. We maken hierbij onderscheid tussen drie hoofdlagen: voor, tussen en achter de coulissen; van publiek naar medisch. Deze gelaagdheid maakt de verschillende zones herkenbaar en geeft ze ieder een eigen identiteit. Het kleurgebruik refereert naar groen-, aarde- en blauwtinten uit het omliggende landschap.

De foyer – voor de coulissen – wordt gekenmerkt door haar open, frisse en gastvrije karakter. De ruimte is overzichtelijk, je wordt hier gezien, verwacht. Vanuit hier vind je makkelijk je weg naar iedere afdeling! In de wachtruimtes – tussen de coulissen – kun je even op adem komen. Schermen definiëren verschillende wachtruimtes en creëren een gevoel van geborgenheid. Tegelijk ontstaat er een prettige akoestiek en versterkt de gelaagdheid het coulissenconcept.

Voor medewerkers van Slingeland – achter de coulissen – wordt een moderne en speelse omgeving gecreëerd. In deze gebieden bevindt zich bijvoorbeeld de OK maar ook kantoorruimtes. Deze ruimtes hebben een professionele maar vriendelijke uitstraling, en zijn te herkennen aan verschillende blauwtinten.

Naast het kleurgebruik wordt ook in materiaalkeuze, vormgeving/grafiek en afwerking de verbinding gelegd met het lokale landschap. Gebruik van houten latten in plafonds en wanden, abstracte prints van blad- en plantmotieven en meanderende gangen dragen allemaal bij aan een natuurlijke uitstraling.

Projectgegevens
Locatie: Doetinchem
Opdrachtgever: Slingeland Ziekenhuis
Jaar: 2022 – heden
Status: VO afgerond
Programma: 32.000 m2 nieuwbouw algemeen ziekenhuis
Team Vakwerk: Ellen, Jarno, Paul B., Jaime, Marloes, Tim en Nick
Samenwerking: Wiegerinck, Studio Nico Wissing, Royal HaskoningDHV, Deerns

Vragen?
Neem contact op met Ellen.
Ellen van der Wal
Ellen van der Wal
06 223 13 722