Vakwerk voor Slingeland

Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem

Wiegerinck en Vakwerk zijn als architectenteam geselecteerd voor het ontwerp van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. De twee bureaus zijn hiervoor een samenwerkingsverband aangegaan, waarin de kruisbestuiving tussen de verschillende ontwerpers zal leiden tot een aantrekkelijk, efficiënt en innovatief ziekenhuisontwerp.

Acute as

De focus van het nieuwe, compacte ziekenhuis ligt op de ‘acute as’: er wordt een optimale verbinding tussen 24/7 geopende afdelingen zoals SEH, Eerste Harthulp, HAP, beeldvorming, OK en intensive care gecreëerd. Bovendien wordt er een ruimtelijk onderscheid gemaakt tussen hoog-complexe afdelingen en eenvoudiger afdelingen waaraan geen hoge technische eisen worden gesteld. Anders gezegd: afdelingen zoals hotfloor en laboratoria aan de ene kant, tegenover minder geavanceerde afdelingen, zoals de verpleegafdeling en de kantoren. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld ‘simpele’ kantoorruimte onnodig veel budget opsnoept. Dat is pas efficiënte zorg!

Slingeland zal onderdeel worden van een zorgcampus. Zo kunnen verschillende gebouwdelen worden ontworpen voor specifieke zorgfuncties, en wordt er ruimte geboden aan zorgpartners. Zo verschijnen er los van het ziekenhuis nog drie gebouwen: een zorgboulevard, een parkeergebouw en een revalidatiecentrum, gerund door Sensire en Klimmendaal, die ook vanuit het ziekenhuis makkelijk bereikbaar zijn.

Het nieuwe Slingeland ligt in het prachtige coulisselandschap langs de oude IJssel en wordt daarmee omgeven door natuur. Ruimte, uitzicht en groen bevorderen het herstel van patiënten. Het kliniekgedeelte, gelegen op de hoger gelegen verdiepingen, is daarom volledig gericht op het landschap. Vanuit hun bed hebben patiënten zicht op de mooie omgeving, de Oude IJssel en de hoge luchten. Doetinchem krijgt een ziekenhuis van topkwaliteit, dat helemaal klaar is voor de toekomst.