Wakker worden met de zon!

Universitair Centrum Psychiatrie, Groningen

Op de campus van het UMCG is het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie opgeleverd. Hét zorggebouw waar je wakker wordt met de zon!

Het UCP is gezamenlijk ontworpen met atelier PRO. In het ontwerp is de belevingswereld van patiënten, zorgverleners en bezoekers als uitgangspunt genomen. Deze aanpak stelt zorgverleners in staat de best mogelijke zorg te bieden en helpt patiënten om zo snel mogelijk te herstellen. Bovendien is het UCP zorgvuldig ingepast in de omgeving tussen het UMCG en de Oosterparkbuurt.

Het gebouw van 15.500 m² bestaat uit een vleugel voor de polikliniek en onderzoek en een vleugel voor de kliniek met patiëntenkamers. Deze twee gebouwdelen zijn verbonden door een lager gebouwdeel met daktuinen. Het kliniekgedeelte is georiënteerd op de woonwijk de Oosterparkbuurt, zodat patiënten zich zoveel mogelijk onderdeel van de stad voelen, terwijl het poliklinische gedeelte zich richt op de campus van het UMCG.

ellen-7

Heb je de vide al gezien? Zeeën van daglicht, niet alleen daar maar overal!

gwendolyn

Erg huiselijk met alle kleuren en planten, ik zou bijna vergeten dat ik in een ziekenhuis ben!

Daglicht, zicht en buitenlucht
Daglicht en zicht op de tuin en omgeving zijn overal in het UCP aanwezig. Direct bij binnenkomst is er zicht op de grote binnentuin, die als een kloostertuin in het midden van het gebouw ligt. Twee kloostergangen aan weerszijden van deze tuin geven toegang tot de therapieruimten, de patiëntenkamers en bijbehorende functies. Elke gang, trappenhuis en plein in het gebouw is voorzien van daglicht, wat bijdraagt aan natuurlijke oriëntatie en het welzijn van de gebruikers.

De patiëntenkamers zijn georiënteerd op het oosten, zodat patiënten ’s ochtends wakker worden met de ochtendzon en uitzicht hebben op de woonwijk de Oosterparkbuurt. Daglicht is voor patiënten met een psychiatrische aandoening een belangrijk onderdeel van hun genezingsproces. De oriëntatie op de woonwijk helpt patiënten zich niet geïnstitutionaliseerd te voelen, maar juist onderdeel van de samenleving.

De verschillende daktuinen en dakterrassen bieden buitenruimte aan de gesloten afdelingen en de oudere psychiatrische patiënten. Medewerkers en bezoekers van de polikliniek kunnen gebruikmaken van de ruime kloostertuin voor een goede bak koffie of lunch in de buitenlucht.

Een slim georiënteerde waterval van daglicht door het atrium in het polikliniekgebouw zorgt voor veel daglicht tot diep in het gebouw en creëert tegelijkertijd zichtlijnen tussen de verschillende verdiepingen en naar buiten.

Menselijkeschaal
Het zorgvuldig gekozen kleur- en materiaalgebruik draagt bij aan een menselijke schaal van het ziekenhuis. Geen wit klinisch gebouw, maar een kleurrijk interieur met levende planten en houten kozijnen. Daarnaast zorgen de vele zitjes in de vensterbanken en ontmoetingsplaatsen in het gebouw voor een warm en menselijk gevoel.

Projectgegevens
Locatie: Groningen
Opdrachtgever: UMCG
Jaar: 2018-2024
Status: Opgeleverd, in gebruik
Programma: 15.500 m2
Team Vakwerk: Ellen, Gwendolyn, Marck, Mar, Zuzanna, Tim en Anouk
Samenwerking: Atelier PRO, OASE landschap, Valstar Simonis, Pieters Bouwtechniek, Peutz en KSBKM bouwkostenmanagement.
Foto’s: Egbert de Boer en Eva Bloem 

Vragen?
Neem contact op met Ellen.
Ellen van der Wal
Ellen van der Wal
06 223 13 722