Vakwerk voor nieuw Ennerveld

Vakantiepark Ennerveld

Alleen zijn in de natuur: het klinkt als de ultieme vakantie, totdat je ’s nachts met een wc rol op pad moet. In Ennerveld creëren we het gevoel één te zijn met de natuur, maar dan wel met alle luxe die je nodig hebt voor een zorgeloze vakantie. Petrea Natuur Resort.

Als vanouds vertoeven
De landschappelijk omgeving en de rust en ruimte was rond 1900 al aanleiding om in Wapenveld op vakantie te gaan. Het vakantiepark in Wapenveld is gelegen naast een oude afgraving, in de volksmond ‘’het gat van Keijl’ genoemd. Deze bijzondere kuil van wel 18 meter diep heeft al vele functies gehad, waaronder een 65-meter lange kunstskibaan!
Eind jaren 90 viel het doek voor de toenmalige familiecamping. Het gebied werd verwaarloosd, de grond en het grondwater waren verontreinigd. Jarenlang braken verschillende partijen hun hoofd over dit gebied, maar in 2021 kwam de gemeente in samenwerking met onder meer het Gelderse Natuur en Milieu Federatie (GNMF) en Stichting Recreatie Wapenveld (SRW) tot een akkoord: een bestemmingsplan voor de bouw van 77 vakantiewoningen. Studio Larkemika maakte het masterplan wat ten grondslag lag aan het bestemmingsplan.

Eén met het landschap
Ennerveld brengt twee verschillende landschappen samen: het dichte bos en een open heidelandschap. Daarvoor bedachten we verschillende vakantiewoning typologieën, die ieder op hun eigen manier reageren op de kwaliteiten van het landschap waar ze in staan.

Het hoofdgebouw staat op het kruispunt tussen deze landschappen. Het kenmerkt zich door een houten zaagtandgevel, die veel zicht mogelijk maakt zonder de warmtelast. Het hoofdgebouw is voorzien van een wellness, restaurant met open keuken, bar en multifunctionele zaal. Het terras helt over de kuil en lijkt boven het landschap te zweven. Via verhoogde vlonderpaden bereiken bezoekers hun vakantieadres.

In het bos vind je houten huizen voor gezinnen: de bosvilla’s. Binnen en buiten vloeien in elkaar over door een open pui en groot terras. De woningen zijn autonoom, maar per drie geclusterd, zodat er zo veel mogelijk ruimte blijft voor het bos. De woningen zijn zo geplaatst dat zo veel mogelijk bomen behouden kunnen blijven. Het bos blijft dus echt bos.

Langs de rand van de kuil vind je een slang van panoramawoningen die uitkijken uit over het heidelandschap. De reeks wordt plaatselijk onderbroken om doorzichten naar de kuil mogelijk te maken. Het gevelbeeld kenmerkt zich door een schaakbordpatroon, waarbij volumes afwisselend naar voren en naar achteren springen. In de terug gelegen delen ontstaan private buitenruimtes. Zo heeft iedere woning zijn eigen stukje uitzicht.

Naast deze gezinswoningen bevat het plan ook kleinere typologieën, zodat ook kleine huishoudens in het park terecht kunnen. Voor stellen op zoek naar eenvoud zijn er de trekkershutten: een verhoogde hut voorzien van niet meer dan een toilet, douche, en ruim bed. Op het terrasje zit je letterlijk tussen de bladeren van de bomen. Stellen die op zoek zijn naar meer luxe kunnen terecht in de mini-appartementen, die een directe link hebben met het hoofdgebouw en diens voorzieningen.

Al met al een uniek verblijf op één van de uniekste plekken in de Veluwe. VAKantie.

Projectgegevens
Locatie: Wapenveld
Opdrachtgever: Van Harte B.V.
Status: DO, in verkoop
Programma: 77 vakantiewoningen (±7500 m2), hoofdgebouw (±1000 m2), facilitair gebouw (±250 m2)
Team Vakwerk: Paul K, Paul B, Iris, Luis, Ana, Felix, Peter
Samenwerking: Giesbers Wijchen

Vragen?
Neem contact op met Paul.
Paul Ketelaars
Paul Ketelaars
06 515 433 60