Reshifting functies in Haarlem

Transformatie RAC-garage, Haarlem

Vakwerk transformeerde een verlaten autogarage op een oud industrieterrein tot het nieuwe kantoor van content-specialist Reshift. Daarmee is het kantoor de eerste aanjager voor een nieuw werkgebied in Haarlem.

Reshift, een content producer uit Haarlem, was klaar met huren en wilde een eigen kantoor. In de zoektocht naar een uniek project kwamen ze de oude RAC-garage tegen op de Waarderpolder in Haarlem. Deze garage huisvestte vroeger de auto’s van de PTT en zit nog steeds vol met details en verwijzingen naar die tijd. Maar hoe pak je een project van 2000 m2 aan lege werkplaats en stalling aan?
Vakwerk heeft Reshift begeleid in het ontwikkelproces en een ontwerp gemaakt voor een fijne werkplek met behoud van de grote ruimtelijkheid van het gebouw.

Zonering

Reshift was op zoek naar een werkplek waar al hun 70+ werknemers op een horizontale wijze naast elkaar konden werken. Ze vielen voor de grote vloervelden en al het invallende licht uit het dak. Allereerst is er de keuze gemaakt om de grote garage, die van een mindere bouwkwaliteit was, te bewaren voor een volgende ontwikkeling en het ontwerp te richten op de oude werkplaats. Via een grote uitbreiding wordt er een zichtbare nieuwe entree gecreëerd uitkijkend over de haven. Om deze grote open ruimte in te delen in fijne werkplekken is het gebouw gezoneerd in verschillende sferen. Met slimme interieuringrepen en toevoegingen worden deze zones vertaald naar werkplekken waar je wel de connectie hebt met elke collega, zonder dat je elkaar stoort. Een grote multifunctionele bar in de nieuwe entree maakt het werken tot een feest!

In de oude garage hebben we de meest karakteristieke elementen uitgekozen als startpunten voor het ontwerp. De mooie daklichten en oranje vakwerkliggers zijn weer in het zicht gebracht en de gevel is geopend met behoud van de moderne jaren ’50 details. Het oude tankstation, een waar cadeau in zo’n dergelijk gebouw, wordt het centerpiece van de nieuwe ontvangst.

Samen met onze adviseurs hebben we gezocht naar een praktische methode om de oude garage om te toveren tot een comfortabele werkomgeving. Uiteindelijk is er gekozen voor een nieuwe vloer met vloerverwarming en een pragmatisch installatieconcept ondersteund door natuurlijke ventilatie. Een stoer gebouw met de installaties in het zicht. Deze ‘hardheid’ wordt gecontrasteerd door een zacht interieurontwerp met warme materialen en houten binnengevels.

Reshift
Reshift produceert software, video en eigenlijk alle overige vormen van content en zorgt ook voor distributie daarvan, hoofdzakelijk digitaal. Daarmee bereikt het bedrijf maandelijks 8 miljoen mensen. Inderdaad: zo’n beetje de helft van alle Nederlanders. Die 8 miljoen mensen bereiken ze via hun toonaangevende merken in combinatie met de specialismen Compare, Tech, IT-community’s, Games, Photography en Education.

paulb

"Van toffe werkplaats naar de beste plaats om te werken!"

rikkert

"Deze originele elementen zijn echte cadeau’s voor Vakwerkers om mee te ontwerpen"

Projectgegevens
Locatie: Haarlem
Opdrachtgever: Reshift
Jaar: 2020-2022
Status: opgeleverd
Programma: 1700 m2 kantoor, cafe, vergaderen, studio’s en evenementenruimte.
Team Vakwerk: Francesco, Paul B, Rikkert, Marloes en alle andere Vakwerkers
Samenwerking: Heembouw, Strijbos constructies, ZRi, Galjema, Bartenbach
Fotografie: Peter de Krom

Vragen?
Neem contact op met Francesco.
Francesco Veenstra
Francesco Veenstra
06 297 00 359