Vakvisie maand onderwijs

Vakwerk in onderwijs, Kinderlijk eenvoudig!

Vandaag ronden we onze eerste Vakvisie maand af! Afgelopen weken stonden voor ons in het teken van het thema onderwijs. We deelden onze visie over verschillende onderwerpen door middel van scherpe mini-blogs en prikkelende beelden. Heb je iets gemist? Lees dan hier alle gebundelde blogs.

Het klaslokaal

Architecten ontwerpen graag open leeromgevingen. Vakwerk daarentegen heeft het traditionele klaslokaal opnieuw uitgevonden om de rust voor de leerling en de leerkracht te borgen. Slechte akoestiek en visuele afleiding leiden vaak tot verminderde prestaties bij leerlingen en overbelasting van leerkrachten. Vakwerk ontwerpt vanuit een basis zonering waarin een kleiner traditioneel klaslokaal wordt uitgebreid met een zone voor concentratie en rust die overgaat in een zone voor samenwerken en spelend leren. Jasjes en slofjes en alle dynamiek die samengaat met binnenkomen en buitenspelen zijn hierbij gekoppeld aan de buitenruimte. Leerkrachten kunnen elkaars klaslokaal zien en zo is er beter klasoverstijgend samen te werken. Ook zonder ogen in je achterhoofd is er overzicht en sta je er niet alleen voor!

paul

''Het klaslokaal overbodig? echt niet!''

ellen-2

''Van mijn eigen dochters weet ik hoe belangrijk het is om een omgeving te hebben waar je rustig kan leren, maar ook juist lekker kan spelen!''

De toekomst

Vakwerk wil duurzaamheid eenvoudig en begrijpelijk maken. Onderwijsgebouwen met een heldere opzet en een optimale aansluiting op omgevingsfactoren. Zoals hoge ramen op het noorden en bomen die in de zomer lokalen op het zuiden van schaduw voorzien.

Gelukkig is er bij de bouw van een leeromgeving steeds meer aandacht voor energieprestaties en een prettig binnenklimaat, zoals met de ‘frisse scholen’ methode. Voor ons is het gebruikgemak door docenten en leerlingen belangrijk. Want we hebben gemerkt dat, wanneer het te warm of koud is, je als docent eenvoudig een raam of rooster wilt kunnen bedienen. Bij voorkeur zonder geluid van buiten en met behoud van natuurlijke nachtventilatie. Zo kun je elke ochtend weer met een fris lokaal beginnen aan de dag.

Vakwerk maakt duurzaamheid gebruiksvriendelijk en zichtbaar om de volgende generatie mee te nemen in thema’s als energieverbruik, natuurlijke materialen, hergebruik en ecologie. Denk hierbij aan bouwen in hout, blauwgroene schoolpleinen, zichtbaar aanwezige zonnepanelen of herkenbaar hergebruik van een oud gebouw. Zo maken we duurzaamheid kinderlijk eenvoudig!

marieke

''Ontwerpen voor de volgende generatie vraagt om een kritische houding. Duurzaamheid op een logische en begrijpelijke manier zichtbaar maken is voor mij de ultieme uitdaging!''

liza

''Een auditorium kan 's avonds prima een bioscoop zijn! En waarom zouden tussenuren niet besteed kunnen worden aan thuishulp bij de bovenburen?''

Hybride scholen, hybride steden

Door de corona-crisis is het hoger onderwijs in rap tempo aan het veranderen. Colleges zijn verplaatst van collegezalen naar studentenkamers; zowel docenten als studenten zijn flink op de proef gesteld om in een hoog tempo door te werken, les te geven en studiepunten te halen. In onze projecten merken we dat er de gelegenheid ontstaat om traditionele ruimtelijke onderwijsconcepten te transformeren. Het nieuwe leren stelt auditoria ter discussie en zet in op meer online onderwijs. Er zal meer ruimte ontstaan voor groepsgericht werken en ontmoetingsplekken. Er zullen samenwerkingen ontstaan tussen onderwijs- en cultuurinstellingen om van elkaars ruimtes gebruik te maken. Dit zal er toe leiden dat onderwijsactiviteiten verplaatsen van de campus naar de binnenstad. Intelligenter gebruik van ruimte zal zo bijdragen aan de grote duurzaamheidsopgave waar ook het Hoger Onderwijs voor staat.

Een voorbeeld hiervan is het ontwerp van de Young Professional Campus in Tilburg. Daar mengt het onderwijsprogramma met culturele functies en een divers woonprogramma. Deze hybride vorm geeft het Hoger Onderwijs een nieuwe toekomst.

Voel je je geïnspireerd, wil je met ons in discussie of zie je misschien wel een nieuwe samenwerking voor je? We praten graag met je verder over onze visies! Check de contactpagina voor onze contactgegevens, of loop gewoon even binnen in het Vakwerkhuis.