Dutch Daylight Award gewonnen

Vakwerk van Paul wint Dutch Daylight Award

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Hoge Raad heeft de stichting Dutch Daylight donderdag de winnaars bekend gemaakt van de tweejaarlijkse Dutch Daylight Award. Woonhuis met Bed & Breakfast, ontworpen door Vakwerk Architecten, won de award in de categorie onder de duizend vierkante meter.

De winnaar in de categorie <1000 m2 is het Woonhuis met Bed & Breakfast van Vakwerk Architecten. In een uitdagende context, middenin een bouwblok in de Delftse binnenstad, heeft het architectenbureau een zeer passende oplossing gevonden, die het huis een hoge en unieke ruimtelijke kwaliteit geeft, en die zeer vakkundig is gedetailleerd. Het ontwerp laat zien dat het niet altijd nodig is om rondom ramen en uitzicht te hebben om toch volop daglicht binnen te krijgen.

Op een terrein in het midden van een bouwblok kreeg architect Paul Ketelaars van Vakwerk architecten de kans om zijn eigen woning te ontwerpen. Om tegemoet te komen aan de wensen van de omwonenden, die voorheen niet op een andere woning uitkeken, en ook de eigen privacy te waarborgen, ontwierp Ketelaars een woning die zich eigenlijk alleen naar zijn eigen tuin opent en naar de andere zijden nagenoeg gesloten is. Om toch veel daglicht binnen te brengen, is de hoge woonkamer voorzien van vijf ronde daklichten die richting het noorden zijn gekanteld om teveel directe zoninstraling en dus opwarming te vermijden.

Om geen hele lange heipalen te hoeven toepassen is de woning ontworpen als een soort woonboot die in het grondwater drijft. De grote kelder die uit dit concept ontstond is gebruikt om de slaapkamers in onder te brengen. De grote ruimte daarboven is voorzien van een hoogteverschil, zodat vanaf twee niveaus uitgekeken wordt op de eigen tuin en de oude stad van Delft erachter. De massief houten constructie van de woning, die onbehandeld is gelaten, geeft de woning een heel eigen karakter en maakte de constructie van de daklichten een stuk eenvoudiger. Die daklichten zijn daarbij geen simpele gaten, maar hebben een diepte, vormen een ruimte, en vangen daardoor echt het licht.