Vakwerk voor Ministerie van Maak

What the Vak?! 1 miljoen woningen?!

De afgelopen weken bogen wij ons over het project van Ministerie van Maak. Met dit project proberen we antwoord te geven aan de immense woningbouwopgave waar Nederland voor staat: 1 miljoen woningen erbij in 2030. Hoe kan de oplossing eruitzien wanneer je ontwerpend Nederland vraagt om op 100 verschillende locaties 10.000 woningen bij te bouwen?

Vakwerk kreeg de locatie Delfzijl, wat de nodige dilemma’s met zich meebracht. Want moet je wel 10.000 woningen willen bouwen op een plek die kampt met vergrijzing en die een lage woningdichtheid, weinig economische activiteit, en een aanzienlijk risico op aardbevingen kent? En zo ja, hoe behoud je dan toch de kwaliteiten die ‘wonen buiten de stad’ met zich meebrengen?

Wij stellen het volgende voor:
Geïnspireerd op het huidige wierdelandschap dat de omgeving rijk is, bouwen we een nieuwe structuur van communities. Ieder woningcluster is georganiseerd rondom een hart met voorzieningen. Deze voorzieningen verschillen per cluster; zo ontstaat een divers netwerk van communities.

Door gefaseerd te bouwen kunnen we meebewegen met de veranderende vraag, en waarborgen we een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor alle doelgroepen: van rust- en ruimtezoekers tot gedupeerde Groningers; en van studenten tot hulpbehoevende ouderen. Er is plek voor iedereen!

En als we dan toch bezig zijn, waarom rollen we dit plan dan niet gelijk uit over heel Groningen?!

Benieuwd naar hoe toekomstig Nederland er misschien wel uit gaat zien? De tentoonstelling is t/m 13 november te bewonderen in de Ferro Dome!